סיורים בירושלים - נורית בזל
לדף הבית
יצירת קשר קישורים מעניינים לוח סיורים תמונות סיורים אחרים סיורים ספרותיים אודות

הכנסיה הרוסית בסיור עין כרם, טיול לעין כרם סיורים בירושלים, טיולים בירושלים. בהדרכת נורית בזל - מדריכת טיולים
עין כרם - הכנסייה הרוסית - סיורים בירושלים

המינרט בטיול עין כרם - סיורים בירושלים, טיולים בירושלים. בהדרכת נורית בזל
המינרט - טיול עין כרם - סיורים בירושלים

    לתמונות נוספות מסיור בעין כרם

עין כרם - טיול בתוך תמונה

סיור בעין כרם הציורית והשלווה. סיפור ההיסטוריה של הכפר היפה כפי שמשתקפת בברית החדשה ולאורך הדורות, משולב בסיפורים פיקנטיים וביצירות ספרות הקשורות למקום. בסיור בעין כרם מטיילים בסמטאות הכפר ומבקרים בגנים ובכנסיות.
שכונת עין כרם של היום הייתה שנים רבות כפר מחוץ לתחום ירושלים. יש הטוענים כי זוהי בית הכרם המקראית. בשל התנאים הנוחים במקום, התיישבו כאן כבר בתקופה הכנענית ומאז עין כרם מיושבת ברציפות. בשל כך רבים הסיפורים על עין כרם ויש בה מקומות בעלי עניין ליהודים, לנוצרים ולמוסלמים.
בשנים האחרונות מתגלה שכונת עין כרם כנכס נדלני שאנשים בעלי השפעה וממון מנסים לנכס לעצמם, ולשנות את צביונו על ידי בנייה רוויה שאינה מתאימה לכפר שלו זה. תושבי המקום נאבקים בתופעה ויש לקוות שאף יצליחו בכך. בטיול בסמטאות עין כרם נחוש באווירה של ימים רחוקים, נראה את הבתים ההיסטוריים השונים ונקווה ששכונה יפה זו תישאר כך גם בדורות הבאים.

               חזרה לעמוד הקודם

מהאתרים בסיור עין כרם:

המסורת הנוצרית מאמינה כי במקום שעומדת עליו כנסיית יוחנן המטביל היה ביתם של זכריה – כהן בבית המקדש ואשתו אלישבע, בת דודה של מרים אם ישוע, ובו נולד להם לעת זקנה בנם היחיד יוחנן. בסיור נשמע מה כתוב ע ל מקום זה בברית החדשה, ואיזו מסורת יהודית של ימי בית שני נשתמרה דווקא בספר הנוצרי. נראה שרידי כנסייה ביזנטית שהייתה במקום ואת הכנסייה הנוכחית ששופצה על ידי מלך ספרד והקישוטים בה מזכירים כנסיות ספרדיות.

כנסיית הביקור במעלה ההר המקיף את עין כרם יש כנסייה קטנה שיסודותיה עוד בתקופה הביזנטית, המשכה בתקופה הצלבנית והיום בנוייה על יסודות אלה כנסייה יפה שתכינן הארכיטקט האיטלקי אנטוניו ברלוצי. כנסייה זו מציינת את המקום שלפי המסורת היה בו בית הקיץ של משפחת יוחנן המטביל, וכאן ארחה אימו אלישבע את בת דודתה מרים שנשאה ברחמה את ישוע. ברלוצי הגיע לירושלים כדי לעזור לאחיו לואיג'י ברלוצי שבנה את הכנסייה האיטלקית ברחוב שבטי ישראל, אך נשאר בירושלים. הוא תיכנן כנסיות רבות בהן כנסיית "האדון בכה" (דומינוס פלוויט) בהר הזיתים שצורתה דמעה, כנסיית כל העמים בגת שמנים והכנסייה כאן. בסיור נשווה בין כנסיית הביקור המוארת והבהירה לבין כנסיית יוחנן המטביל שהוזכרה קודם שהיא אפלה וקודרת. מה משמעות השוני בין שתי הכנסיות הקתוליות?

מתחם גדול של מנזר האחיות ציון, מסדר נזירות קתוליות שהקים אלפונס רטיסבון, יהודי מומר מצרפת שהגיע לירושלים בסוף המאה ה-19, התאהב בעין כרם ובנה בה בית יתומות שהאחיות ציון טיפלו בהן במסירות. בסיור נראה את ביתו הקטן של האב רטיסבון שנמצא במקום. למרות שגר במרכז ירושלים, נהג להגיע לעין כרם באופן קבוע. הוא גם נפטר בעין כרם וקברו נמצא בבית הקברות הקטן שמנזר. בטיול נראה את המתחם היפה, את הנוף שנשקף ממנו, את הכנסייה הקטנה שלו, את מבנה בית היתומות המשמש היום בית הארחה ואת בית הקברות הקטן. לכנסייה במתחם האחיות ציון סיפור אנושי מרגש: ה"ויה דולורוזה" – 14 תמונות צלבים המסמלות את דרך היסורים של ישוע בדרך למקום צליבתו, נמצאות בכל כנסייה קתולית. כאן הם מאד מיוחדים: תאור המסע ב-14 תמונות עשויות חומר חום, פשוט, עם מעט זיגוג, מינימליסטי. יצירה זאת הכינה קדרית ישראלית, הקדרית היהודיה מוד פרידלנד שהייתה בשנות ה-60 מורה ואף מנהלת מחלקת הקדרות בבצלאל. היא גרה בעין כרם, והייתה ידידה של הנזירות שהזמינו אצלה עבודה זו. מוד נפטרה ערירית והיום רק מעטים זוכרים אותה ואת עבודותיה היפות.

"בית היהודייה" אלגרה בלו-רחיל
סיפור על אהבה בלתי אפשרית בין בן הכפר הערבי עין כרם ג'אברה רחיל ליהודיה, בת לקברן מאזור הנחלאות, אלגרה בלו הוא סיפור הממחיש תקופה שבעין כרם גרו ערבים. אלגרה היהודיה הצעירה התאהבה בג'אברה וברחה מן הבית. היא חייה עמו ועם ילדיהם בעין כרם. בסיור נעבור ליד ביתם, נשמע את סיפור אהבתם ונראה כתובות שנשארו על בתים נוספים מתקופה זו. ערביי עין כרם עזבו אותה אחרי כיבוש בית מזמיל (קריית היובל היום) במלחמת העצמאות. כשהגיעו כוחותינו לכפר כבר לא היו בה ערבים ועין כרם נכבשה בקלות. בין הבורחים גם משפחת רחיל. ביתם שימש בית כנסת ומתנ"ס בשנים הראשונות לקום המדינה. הבית עבר גילגולים עליהם נשמע בסיור. היום זה מלון בוטיק ששמו (איך לא?) "מלון אלגרה".

המינרט ומעיין הכפר
המעיין הוא מרכז החיים של יישוב. כך גם בעין כרם. בעבר היו מימיו טובים לשתייה, היום כבר לא. המסורת הנוצרית מספרת כי ליד מעיין זה נפגשו אלישבע ובת דודתה מרים כשזו באה לבקרה מנצרת. ליד המעיין הקימה רחל ינאית כפר לפליטי השואה שהגיעו לירושלים בחוסר כל. לכאן הגיעו בכל הדורות וגם בימינו צליינים ומטיילים, כך גם בסיור שלנו.

בתי עין כרם היפים משמשים השראה לאמנים רבים הגרים בה. נבקר בטיול בבתי כמה מהם וניהנה מיצירותיהם ומהכנסת האורחים שלהם. נוכל גם להשתתף בסדנת שוקולד מתוקה, סדנת קליעה בנצרים, בנייה בבוץ ועוד.

לקריאה נוספת:
design by sharon


חזרה לעמוד הקודם